-
RSS

Senaste inläggen

Glöm inte att ta hand om dig själv!
Åk bort en helg från vardagens stress!!!
Friskvårdschecken
Unna dig skön avkoppling i vintermörkret!
Tips för mer energi!

Kategorier

Erbjudanden
drivs av

Min blogg

Tips för mer energi!

1:a advent
 
Snön faller i stora flingor utanför fönstret, det är första advent och det är mycket att göra inför den stundade julen. Det ska storstädas, bakas, hängas upp julgardiner, pyntas, och köpas julklappar. För att få extra ork och energi ska du dricka ordentligt med vätska och då ska största delen av intaget helst vara vatten.
 
Har du tänkt på hur viktigt det är för kroppen att få i sig tillräckligt med vätska och hur den påverkas när du inte får det?
 
Här följer några enkla råd som är viktiga för att kroppen ska må bra:
 
Du behöver dricka 2-3 liter vatten/dag för att kroppen ska fungera på en bra energinivå.
 
Vätskan ska delas upp jämnt under dagen. Det är bra att ha en halv liters flaska stående inom räckhåll så har du kontroll på hur mycket du får i dig.
 
Kaffe, te och alkohol är vätskedrivande och du behöver dricka lika mycket vatten som kaffe, te eller alkohol bara för att hamna på noll. Då förstår du hur lätt det är att bli intorkad och att hela metabolismen blir påverkad om man dricker tex dricker mycket kaffe under dagen men inte tänker på att tillföra vatten för att få balans.
 
Dricker du för lite vätska blir du trött, får sämre intellekt, koncentrationsförmåga, och prestationsförmåga. Bara några procents vattenbrist får oss i obalans och försämrar kroppens funktioner. Vid 2% vätskebrist får vi huvudvärk. Värt att tänka på om du brukar få huvudvärk fram på eftermidagen. Vid 10 % vattenbrist drabbas du lätt av värmeslag och vid 20 % vattenbrist lider kroppen av svår och farlig uttorkning.
 
Vatten behövs bl a för närings- och syretillförseln till cellerna i kroppen. Det behövs för att reglera vår kroppstemperatur, för blodets transport och för kroppens ph värde. Det behövs för att kroppens ska fungera optimalt, för levern, njurarna, matsmältningen och för våra leder. Vi behöver också vatten för kroppens och musklernas återhämtning vid fysisk träning.
 
Ett tecken på onaturligt stor vattenbrist är ofta återkommande muntorrhet och stark gul färgad urin. Kroppen kan även luras att känna sig hungrig om du dricker för lite.
 
Lycka till med pynt och städning och glöm inte att hålla vätskebalansen på topp!!!
 
Anna
 
Site Builder drivs av  Vistaprint